Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Håndværkertilbud blev til drømmeprojekt

Kan man bytte en lejlighed til et hus? Selvfølgelig lyder det lidt vildt – men for Sanna og Mattias blev det drømmen efter lang tids søgning efter hus. ”Jeg hedder Sanna og bor her i vores villa fra 40’erne med min familie. Vi købte huset her i 2011 og har i årenes løb gjort det til vores. Ud over renovering er indretning, bagning og opsætning af min datters hår en stor interesse, og jeg elsker at fortælle om det. Jeg håber, du finder noget, der kan inspirere dig!”

Efter at have læst disse fine linjer på kontoen Rådmansgatan 21 på Instagram sammen med inspirerende billeder fra Sannas drømmehave satte vi os i bilen for at kaste et blik på stedet og lade os inspirere. En lille have med lidt af hvert. Og utrolig smuk!

Svart litet växthus i en köksträdgård.

Det er nok en mening med alt

Hvordan finder man et hus? At købe hus er en stor drøm og et meget stort skridt for de fleste. Sanna og Mattias boede i lejlighed, da de fik sønnen Måns, og tanken om et hus kom naturligt. Efter en masse fremvisninger og overdrevne budrunder havde de næsten opgivet håbet. Som et sidste forsøg lagde
Sanna en annonce ud på bloggen med spørgsmålet: Er der nogen, der vil sælge deres hus og overtage vores lejlighed? En dag fik vi en opringning, og så gik det hele utrolig hurtigt.
– Der er nok en mening med alt, og nogle gange tænker jeg, at alle de budrunder, vi ikke vandt, var en del af rejsen, for det var meningen, at vi skulle have huset her, siger Sanna glad. Det holdt dem ikke tilbage, at huset var et håndværkerprojekt, tværtimod. Mattias, som er snedker, følte straks, at det var et drømmeprojekt at få mulighed for at sætte sit eget præg på huset.
– Min mand og jeg er et enormt godt team, fortæller Sanna. Jeg har masser af idéer og en god mavefornemmelse for, hvad der fungerer, og Mattias er fiks på fingrene og kan ordne og bygge det meste. Det er en fælles interesse, men fra to forskellige vinkler.

Sort drivhus.

Den første tid i huset gik med at renovere det indvendigt. Køkkenet var alt for lille, og der var brug for flere værelser, for hurtigt blev familien også udvidet med Ella. Nogle vægge blev revet ned, nogle blev bygget op, og der var brug for et større badeværelse. Da det vigtigste var på plads, følte parret alligevel, at huset var lige det mindste, så de byggede en dagligstue på 33 m2 til.
– Vi byggede den i jordhøjde som en etage fra hovedbygningen, og de forskellige niveauer er en virkelig flot kontrast til hinanden, fortæller Sanna. Og det var der i sofaen i den nye dagligstue med de store
vinduer, at havedrømmene begyndte at opstå.

En ny have tager form

Rådmansgatan 21 har en grund på kun 700 m2. Huset er fra 1947 og ligger i et gammelt og tilvokset område. I yderkanten af haven stod et legehus, som ikke længere var i brug. Fra sofahjørnet
drømte Sanna om at placere et drivhus lige der.
– Der var ikke mulighed for at få plads til en udestue på vores lille grund, og jeg havde hele tiden tænkt, at jeg gerne ville have et godt sted at sidde i. Det blev i stedet til et drivhus på 7,3 m2 – nærmere bestemt et Maxi 3 fra Willab Garden. Drivhuset designede Sanna selv via hjemmesidens drivhusguide, og selvom der var mange valg, syntes hun, at det var nemt at vælge det, hun ønskede.
– Da jeg så modellen Maxi 3, og at man kunne få ekstra taghøjde og sikkerhedsglas, var jeg solgt. Taghøjden virkede ekstra vigtig, fordi jeg hele tiden havde tænkt, at vi skulle kunne opholde
os og sidde derinde. Desuden fravalgte vi sokkel og placerede drivhuset på et trægulv, som vi havde bygget op, og så valgte jeg sorte profiler med sorte lister. Det føles virkelig, som om vi har fået et lille energirum midt i haven, siger Sanna og ser tilfreds ud.
– Jeg er her hver dag. Af og til spiser jeg morgenmad herude, og en kop kaffe om eftermiddagen er et must. Hvis det regner, sidder jeg herinde og hygger mig med en bog, og hvis jeg får besøg af en veninde, sidder vi ofte her og snakker. Det føles, som om det er blevet en livsstil i stedet for bare et sted, hvor man dyrker ting.

Sort drivhus.

Da drivhuset var på plads, opstod lysten til at begynde at dyrke. Området ved siden af drivhuset var et perfekt sted at anlægge separate dyrkningsbede. Overfladen blev justeret lidt og fyldt op med grus og plantedug. Yderrammen blev gravet et stykke ned med marksten under, og gangarealer blev fyldt op med singels. Dyrkningsbede i forskellige niveauer blev blandet med betonrør i forskellige højder og bredder for at skabe variation og begrænsede områder til krydderurter, jordbær og planter. Det gør det nemt at høste og tilpasse jorden til den pågældende plante. Og selvfølgelig en kasse til yndlingsblomsten dahlia.
– Jeg havde aldrig forestillet mig, at det ville være så tilfredsstillende at gå ud og hente blomster og grønsager i min egen have, siger Sanna.

– Cementrørene købte jeg af en landmand via Marketplace på Facebook. Vi skar dem til i forskellige højder med en vinkelsliber, og efter en tur med højtryksspuleren lagde jeg bare nogle store
sten i bunden og fyldte op med jord. Alt det, jeg har plantet, har klaret sig virkelig godt. 

Smukke æbletræer med masser af frugt

Da Sanna og hendes mand købte huset, bestod grunden af ni store æbletræer. For at kunne opføre tilbygningen på huset og lave en terrasse fjernede de fem af træerne.
– Selvfølgelig gjorde det ondt at fælde raske træer, men vi gemte de smukkeste, og vi har virkelig meget frugt om efteråret. Æblerne bruges med stor fornøjelse i køkkenet og forvandles
bl.a. til æbletærter, most, mos, creme, frugtlæder og æblekager. Og alligevel er der masser tilovers.
– Nogle år kan vi bare ikke bruge alle æblerne selv, så vi tager kurve og kasser med frugt med til skolen og børnehaven og stiller dem ud på gaden foran huset – så kan alle bare tage.

Sort drivhus.

Skyggefuldt spabad

Haveglæden fortsatte i et bed i samme stil, som blev anlagt omkring en del af terrassen. Parret gik ud fra samme princip med fliser under brædderne, ingen plantedug men bare mere
og næringsrig jord. Derefter kunne de fylde bedet med lys rosa klematis, pæoner og kæmpevalmuer, nogle små, grønne planter, dahlia og på den ene side en væg af roser.
– Det indrammede den lidt stive kant på terrassen og gav et helt andet og lidt blødere udtryk, fortæller Sanna. Inden for bedet har vi vores forsænkede spabad, og det er en fornøjelse at ligge der og kigge ud på de smukke blomster, mens træerne danner det smukkeste loft. 

Familien havde i begyndelsen et oppusteligt spabad på trægulvet, men havde stadig en drøm om et ”rigtigt” spabad. Trods en hel del ekstraarbejde med at fjerne træplanker og klargøre jorden til et rigtigt spabad synes parret, at det har været hele besværet værd.
– Fordi vi har haft et oppusteligt spabad, som blev brugt meget flittigt, vidste vi jo, at vi virkelig ville blive glade for det og bruge det.

Belysning er prikken over i'et

Sannas røde tråd for udepladsen har hele tiden været at skabe et sted, hvor familien kan være sammen med mange gæster, men hvor de også kan hygge sig i ro og fred.
– Der skal være flere steder at sidde, både i sol og skygge. Og så skal det være hyggeligt og et sted, hvor man har lyst til at opholde sig om sommeren – fra tidlig morgen til sen aften. Som prikken over i’et på samværet og stemningen har Sanna skabt en effektfuld belysning med solcelledrevne kugler
i træerne og oppe ved drivhuset. Over spabadet sidder en lidt mindre lyskæde i gitteret og giver fornemmelsen af en stjernehimmel.
– Og tværs over udepladsen har jeg sat en lidt mere robust kæde med store pærer. Mixet føles helt perfekt til en skøn sommeraften. Over spisebordet har hun placeret en struktur, som er fastgjort i selve bordet. Strukturen har et gitter i midten, hvor man kan sætte forskellige ting fast, og her har Sanna blandet en lyskæde med vedbend.

Fremtidsplaner i haven

Næste projekt på Sannas liste er at bygge en bænk rundt om træet ved drivhuset. Idéen stammer fra datteren Ellas drømme om sit eget eventyrtræ. Den idé vil Sanna kombinere med sin filosofi om at kunne sidde mange forskellige steder i haven. Så Sanna laver en tegning, og manden bygger – som de plejer. Har I lyst til at se resultatet? Så følg Sannas Instagramkonto på @radmansgatan 21.

 

Kundeservice

Mandag til fredag 09:00 - 17:00

Vores butikker

Byggecentrum Middelfart

Dagens åbningstid 10:00 - 17:00

Greve

Dagens åbningstid 10:00 - 18:00

Tilmeld dig nyhedsbrevet!

Få tips & råd, information og tilbud direkte i din indbakke.

Bestil katalog!

I vores katalog får du inspiration, tips, og ideer til hvordan du skaber rum i haven.
Trygg E-handel
Klarna
Resurs Bank