Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Et år i Emilias drivhus

En af de bedste ting ved drivhuset er, at det uden tvivl byder på muligheden for at forlænge sommeren. Når efter-året sætter ind udenfor, er det fortsat sommer i drivhuset: selv på gråvejrsdage, hvor man kan nyde varmen derinde.

Euro Serre Maxi Mur, Farve: Antracitgrå Størrelse: 18,7 m2 Plantezone hos Emilia: 2,5

Jeg fejer, gør rent og lægger planer i drivhuset. De første blomster, der titter frem i potterne er påskeliljer og drue-hyacinter, derefter kommer de første violer. Om foråret føler jeg, at de bedste dage venter forude!


Men foråret er kun en ud af fire sæsoner – eller fem, hvis du, lige som jeg, tæller julen med som en selvstændig sæ-son. I løbet af få år er vores drivhus blevet en del af vores hjem, en del af livet, og en meget vigtig del af vores fritids-liv derhjemme. Der er pligter der skal udføres til enhver årstid, men drivhuset byder også på sine glæder.

Når foråret skrider frem, går drivhuset ind i en periode, hvor rødderne fra nye træer vokser om kap mod hinanden. Når vejret bliver varmere, er det tid til at vaske ruderne
(både ind- og udvendigt), rengøre afløb og feje gulvet. Møblerne skal desuden rengøres, og stolehynderne skal udskiftes til nogen med lyse forårsfarver. Om foråret begynder potterne at blive fyldt op: først flyttes violerne ind i drivhuset, derefter er det pelargoniernes tur, som plejes om vinteren, og disse efterfølges gradvist af præ-dyrke-de kimplanter og dahliaer, der får den varme, de har brug for til at gro i drivhuset. I maj er drivhuset fuld af mange forskellige blomsterpotter, men der er dog stadig plads til gæster. Maj er desuden den måned, hvor vi kan nyde de ekstra lange aftener og fejre forårets ankomst.
I midten af juni er drivhuset i sit højeste gear. Dahlia-blomsterne er blevet flyttet uden for og tomat- samt chili-planter begynder at gro op mod loftet. Sommeraftner med midnatssol fejres i drivhuset med venner. Uden for leger børnene, og svalerne flyver hen over glastaget.

Sommeren er i sandhed drivhusets “gyldne” alder, i be-tragtning af hvordan solen skinner på det fra morgen til aften. Morgenkaffen indtages i drivhuset, og af og til flyt-tes hjemmekontoret sågar derud om sommeren. De lyse aftener afrundes, når drivhusets døre lukkes. Når dagen er omme, tjekker jeg et par sidste ting, fylder vandkanderne til den næste dag og sukker af tilfredsstillelse. Næste mor-gen tager jeg min kaffekop i hånden, og går endnu engang ud for at beundre sommeren og de groende planter.

”Når det er allerbedst, er drivhuset en integreret del af hjemmet, en del af hver årstid, af både hverdag og fest”

En af de bedste ting ved drivhuset er, at det uden tvivl byder på muligheden for at forlænge sommeren. Når efter-året sætter ind udenfor, er det fortsat sommer i drivhuset: selv på gråvejrsdage, hvor man kan nyde varmen derinde. I det tomatduftende drivhus er der endnu ikke noget tegn på at sommeren er på vej væk, hvilket allerede er begyndt at vise sig i naturen udenfor. Sæsonerne blandes sammen i skiftet mellem forår og sommer, såvel som når efteråret ankommer. Jeg ville dog lyve, hvis jeg sagde, at den generelle følelse ikke ændrede sig hen mod starten af oktober, selv i drivhuset – fra spændte forventninger til eftertænksomme minder. Væksten begynder gradvist at blive langsommere, og til sidst stopper den: tomatplanter-ne skal beskæres, og i stedet for at fylde drivhuset op, skal det ryddes og rengøres.

Hver sommer byder dog på nogle lektioner, og vi er blevet en smule klogere, når efteråret indtræder. Jeg ved måske hvad jeg skal gøre anderledes til næste forår, og hvad jeg kan gøre bedre. Mens rengøring og rydning af drivhuset i den kølige efterårsluft kan virke en anelse trist, så er det samtidig også en forberedelse til det kommende forår og en ny cyklus. Jo bedre jeg gør rent i efteråret, desto hurtig-ere kan jeg komme i gang med at gro nye ting til foråret.

Vores drivhus er ikke opvarmet om vinteren, så derfor bringer vi alle de planter, der har behov for varme, indendørs i resten af sæsonen eller til et køligt opbevaringshus. Jeg kan dog godt lide at benytte drivhuset senere på efterår-et og vinteren. Blomster og tomater erstattes af skud fra nåletræer og lyng, og den overdådige vækst af potteplan-ter udskiftes med stearinlys og farvestrålende tekstiler til naturlige nuancer. Der installeres omgivende belysning, så glaskonstruktionen omdannes til en kæmpe lanterne, der lyser haven op og indbyder folk til at nyde en dampende krydret drink eller en varm chokoladedrik. Mens man iført vanter holder fast om en varm kop, kan man blot vente på at det bliver tid til at fylde potterne med liljer og byde foråret velkommen igen.


På de bedste dage føles drivhuset som en udvidelse af selve huset – en del af hver sæson, til stede ved festlig-heder såvel som i hverdagen.

”Jeg ville have glæde af drivhuset også sent på efteråret og om vinteren”

Om drivhuset Euro-Serre Mur Maxi 4

Et elegant drivhus på mur, som passer i alle haver. Du vælger selv, hvilken mur du vil bygge. Så kan du selv afgøre, om du vil have et drivhus med gamle, klassiske mursten eller en pudset mur for at få et mere moderne udtryk. Den højere mur giver lidt mindre indsyn og er velegnet, når drivhuset anvendes som lysthus. Den lavere mur slipper mere lys ind og er mere velegnet til dyrkning.

Læs mere her: Drivhus Euro-Serre Mur Maxi 4

Drivhus på mur - Vores mur-drivhuse
Emilia @emilianuusikuu

Kundeservice

Mandag til fredag 09:00 - 17:00

Vores butikker

Byggecentrum Middelfart

Dagens åbningstid 10:00 - 17:00

Greve

Dagens åbningstid 10:00 - 18:00

Tilmeld dig nyhedsbrevet!

Få tips & råd, information og tilbud direkte i din indbakke.

Bestil katalog!

I vores katalog får du inspiration, tips, og ideer til hvordan du skaber rum i haven.
Trygg E-handel
Klarna
Resurs Bank