Willab Garden logoWillab Garden logoWillab Garden

Mit drivhusår

Tro ikke, at et drivhus kun bruges i sommermånederne! Hjemme hos mig er drivhuset et rum, som lever hele året – uanset årstid og vejr. Det eneste, der ændrer sig, er naturligvis temperaturen og anvendelsesområdet. Kom med ind i mit drivhus året rundt!

Hannas forspirede sommerblomster

Januar
• Beskær vinranken
• Sørger for at tænde bålfadet udenfor og fjerner juledekorationerne.

Februar
• Koldsår sommerblomster - perfekt tid til at koldså f.eks. frøkenhat, stolt kavaler, løvemund og prydgulerod.

Det er det perfekte tidspunkt at koldså en del sommerblomster som for eksempel zinnia, kold kavaler, løvemund, gulerod og kæmpe verbena. Så kan de stå i drivhuset og vækkes til live, når foråret kommer.

Marts
• Forårsrengøring i drivhuset – i starten af marts
• Flytter kuldebestandige planter ud i drivhuset.

Når foråret begynder i marts, rengør jeg altid drivhuset, rengør alle profiler med sæbe og vand og pudser derefter alle ruderne. Det er startskuddet til dyrkningssæsonen i drivhuset, og i slutningen af marts får en del kuldebestandige planter, som jeg har drevet frem indenfor, lov til at flytte ud. Det er magisk at møde foråret ude i drivhuset!

Koldså

April
• Omplanter
• Flytter planter ud fra vinteropbevaringen til drivhuset – der bliver lidt trangt men hyggeligt.

Nu begynder det at blive trangt i drivhuset! Her er det blevet som en hel planteskole, hvor tomatplanter, forspirede sommerblomster, dahlia og en hel del middelhavsplanter fylder op! Det er nu drivhuset er mest overfyldt i sæsonen, og alle planterne (og jeg!) venter på, at de sidste frostnætter skal komme! Nu står jordposerne konstant fremme, for nu plantes de om, mens de venter på deres endelige placering.

Maj
• Udplanter tomat, agurk, chili, melon, peberfrugt m.m.
• Vinranken vågner til live og danner et grøn solafskærmning i drivhuset.

Årets måske mest hektiske drivhusmåned! Nu planter jeg tomat- og agurkeplanterne i spandene, og de sidste chiliplanter flytter ud. Det er nu, jeg sætter strukturen i drivhuset for sæsonen. Hver plante skal have sine egne grene og de bedste forudsætninger. Vinranken er også vækket til live, og det ser ud til, at vinterens beskæring gjorde tricket, for sikke nogle klaser den giver! I år er der i drivhuset stort fokus på tomater, agurker, forskellige slags peberfrugter, chili, physalis og cantaloupe melon. Ser frem til at være selvforsynende med disse ting i et par måneder til sommer!

Juni
• Installer vandingssystemet
• Finder de første bladlus
• Begynder at høste agurkerne og sår en ny omgang agurk.

Den første agurk er klar til at blive høstet! I forbindelse med det sætter jeg en ny omgang agurkefrø for at have agurkeplanter, som leverer langt ind i oktober. Nu er alt på plads, og jeg installerer det vandingsanlæg, som skal hjælpe mig i drivhuset i årets løb. Jeg plukker også den første bladlus, som minder mig om at være ekstra opmærksom på skadedyr!

Tomatplanter

Juli
• Høst af både tomater og agurker
• Plukker skud af tomaterne
• Giver næring og sørger for, at alle planterne vokser bedst muligt.

Tomaterne begynder at levere, og jeg sørger for at nippe skud af dem for at fremme blomstring og afgrøderne. Jeg nyder mange tidlige morgener herude i ferien, for jeg mener, at sommerens bedste tid i drivhuset, netop er om morgenen. Fuglene kvidrer, der dufter utrolig godt, og vejret kan være som det er, for herinde er det altid varmt og lækkert.

August
• Passer og plejer rigeligt.
• Sår nyt til efteråret.

Nu høster jeg som aldrig før! Jeg har masser af tomater og agurker, og jeg plukker mange kilo grønsager. Jeg finder nye opskrifter til at forarbejde og udnytte hele høsten, og jeg laver mange liter tomatsuppe, som jeg fryser ned. Det smager så godt på en kold vinterdag.

Nu sår jeg også i de store højbede, med salat, persille og dild. Nu er drivhuset det perfekte sted til dem, når vejret udenfor begynder at blive køligere.

September
• Passer og plejer rigeligt

Høsten fortsætter, og jeg sørger for at nyde de sidste sommeraftener i drivhuset. Der bliver holdt både krebsegilde og en høstfest, hvor alle i familien hjælpes med at høste grønsagerne, som vi så griller og tilbereder. Det er magisk at sidde i drivhuset og gå de mørkere aftener i møde!

Tomatsuppe

Oktober
• Plukker de sidste agurker og tomater
• Rengøring af drivhuset
• Tømmer drivhuset
• Sår en sidste runde med bladgrønt.

De sidste agurker og tomater til sæsonen høstes, og jeg begynder nu langsomt at tømme drivhuset for alle de etårige planter. Jeg renser også drivhuset, ligesom i foråret, for at slippe af med snavs og ubudne gæster, der har bygget rede i løbet af sæsonen.

Jeg sår en ny omgang med bladgrønt af salat, persille, dild og asiatisk kål. Forhåbentlig kan jeg høste dem langt frem til december, hvis vejret tillader det!

November
• Nu er drivhuset blevet pudset!

Nu er alle middelhavsplanterne flyttet ind til vinteropbevaring, og der er lidt rosmarin og nogle oliventræer tilbage, som kan tåle det sydlige Sveriges milde vinter. Nu forvandles mit drivhus i stedet til et værksted. Fra starten af november og helt frem til jul er det her, I finder mig! Jeg laver kranse, juledekorationer og andre fine ting, som jeg vil pynte mit hjem og min have med. Et perfekt rum, hvor jeg kan være kreativ. Jeg har ofte en lille varmeblæser med, så jeg ikke fryser for meget, men jeg kan godt lide, hvordan drivhuset skifter form!

December
• Høster bladgrønt
• Pyntværksted fortsætter!

Nu høster jeg de sidste af mine afgrøder, salat, asiatisk kål og persille. Midt i al julestemningen er det skønt at kunne gå ud og høste noget friskt og hjemmedyrket. Jeg nyder mit værksted og indser, at der ikke er så langt til en ny dyrkningssæson!

Hanna laver kranse.

Et drivhus kan give meget mere glæde end blot nogle få måneder om året. Det kan ligesom hjemme hos mig være et sted, du vil være hele året. Nogle måneder er der fokus på planter og dyrkning, mens andre måneder er det min kreativitet og mig selv, der spirer herinde. Ligesom vi mennesker forandrer os og tilpasser os til forudsætningerne i årets løb, kan dit drivhus også gøre det!

Held og lykke med dit drivhus!

Hilsen Hanna
Instagram: @hannaschagerlov

Kundeservice

Mandag til fredag 09:00 - 17:00

Vores butikker

Byggecentrum Middelfart

Dagens åbningstid 10:00 - 17:00

Greve

Lukket

Tilmeld dig nyhedsbrevet!

Få tips & råd, information og tilbud direkte i din indbakke.

Bestil katalog!

I vores katalog får du inspiration, tips, og ideer til hvordan du skaber rum i haven.
Trygg E-handel
Klarna
Resurs Bank