Grund til drivhus
Der er mange grunde til at lave et fundament. Vi anbefaler at bruge et uisoleret fundament, som ikke er lige så bekosteligt, som hvis det er isoleret. Du kan også sagtens opvarme dit drivhus i kortere perioder til f.eks. en sammenkomst, selvom fundamentet er uisoleret. Her kommer en beskrivelse af, hvordan du udfører jordarbejdet til hhv. et isoleret og et uisoleret fundament, inden du bygger drivhuset. Brug kun materialer, der er beregnet til udendørs brug, og som tåler miljøet, hvor drivhuset er placeret.
Uisoleret grund
Vi anbefaler uisoleret fundament, fordi kun sten og grus beskytter mod fugt fra jorden. Sten har også en god dræningsevne. Her giver vi dig nogle råd om, hvordan du kan bearbejde underlaget, inden du bygger drivhuset.
- Marker stedet, hvor drivhuset skal stå, og sørg for, at diagonalerne har samme mål, så du får lige vinkler. Begynd med at grave det øverste lag jord af. Det er individuelt, hvor meget du skal grave. Det afhænger af, hvordan jorden ser ud hos dig.
- Det nemmeste er at støbe soklen fast i nedstøbningsrør. Nedstøbningsrørene skal graves ned til frostfri dybde for at undgå forskydninger i konstruktionen om vinteren. Grav al jorden væk, og fyld et lag makadam på.
- Læg en fiberdug på jorden.
- Fyld på med grus og stenmel til stensætning.
- Sæt soklen sammen, og støb så drivhussoklen med nedstøbningsjern i nedstøbningsrøret. Sørg for, det er i vater, og diagonalmål.
- Udjævn, og fyld eventuelt mere grus eller stenmel på.
- Monter derefter drivhuset. Hvis du har et drivhus uden mur, kan du lette arbejdet ved at lægge sten på gulvet allerede inden montering af drivhuset.
- Nu er det klar til at lægge sten.
Isoleret grund
Det er muligt at lave et isoleret fundament til dit drivhus, men vi anbefaler det ikke, fordi det er dyrt at opvarme et stort drivhus. Hvis du vil have plusgrader i dit drivhus til overvintring af planter, anbefaler vi produkter til overvintring. Vælger du at opføre et isoleret fundament, kan du se en forenklet vejledning nedenfor.
- Marker stedet, hvor drivhuset skal stå, og sørg for, at diagonalerne har samme mål, så du får lige vinkler. Grav derefter en rende ned til frostfri dybde rundt om hele drivhuset.
- Det er praktisk at have både el og vand i drivhuset. Træk elkabel og vandledning ind, før du begynder arbejdet med fundament.
- Derefter fulder du op med makadam og murer op med lecablokke. Stik skumplastplader ned på ydersiden af fundamentet.
- Læg derefter skumplast ud oven på et lag af grus. Fyld op med ekstra grus oven på skumplasten.
- Udjævn gruset og fyld eventuelt mere grus eller stenmel på, inden du lægger gulvet, som kan består af sten eller cementfliser.
- Drivhuset forankres i fundamentet med egnede skruer og eventuelt vinkeljern.
Et god råd er også at lægge sten rundt om og uden for drivhuset. Det er både pænt og praktisk, særligt hvis du har græs omkring drivhuset. Det er vigtigt, at du, inden du begynder at bygge drivhuset, kontrollerer målene i monteringsanvisningen. Brug ikke katalogets mål.
Inspiration & tips - drivhus og dyrkning
Et år i Emilias drivhus
En af de bedste ting ved drivhuset er, at det uden tvivl byder på muligheden for at forlænge sommeren. Når efter-året sætter ind udenfor, er det fortsat sommer i drivhuset: selv på gråvejrsdage,...
Dyrkningens lægende kraft
På overfladen så kunstneren Karl Martindahl ud til at leve et drømmeliv, da han pludselig fik et psykisk sammenbrud. At få et drivhus og begynde at dyrke grønsager blev en vigtig del af vejen...